Kategoriat
Moottoripyörä

Pissatauko Saksassa

Pissahätä. Jossain Saksan maaseudulla.

Nousen pyöräni selästä, jätän sen käyntiin. Imutahti, puristustahti, työtahti ja poistotahti, niin nelitahtimoottori toimii. Luonnonvarat, ihmiskunta, kulutus ja ympäristötuho, niin maailma pyörii.

Aikataulu, kalenteri ja kello. Suunnitelma. Ne piinaavat aikansa lasta.

Maisema on syksyn väreissä, sopiva tausta nautinnolliselle hetkelle.

***

Yhden siirtolaisleirin Dunkerqueessa todistin pari päivää aikaisemmin, 20-50 päätä nuoria miehiä, päämääränään Britannia. Olin vain hetkeä aiemmin jättänyt saaren taakseni, mutkattomasti papereitani Doverissa vilauttamalla. Autolautta ylitti kanaalin aikataulun mukaisesti. Turvallisesti.

Lontoon hulabaloo vaihtui iltaan ystävieni keskellä Brysselissä, jossa Britannia ei halunnut enää yhteiseen perheeseen kuulua. Maahanmuutto oli ollut yksi avioeron tekosyistä. Nyt se aiheutti kitkaa ero-osapuolille, kuten kalastuskin ja milloin mikäkin. Turhaa. Britannia oli jättänyt kotinsa.

Kotimatkani jatkui pääkaupungista hyytävässä säässä, usko joutui koetukselle ja kaakaotauoille oli pysähdyttävä. Menomatkalla sade oli piinannut, Hollannin vastatuulet, puuskissa myrskylukemissakin. ”Mitä järkeä tässä on?” olin toiseen suuntaan mennessäni moneen kertaan kysynyt.

Lentäminen ei ollut vaihtoehto. Jonotella alumiiniputkeen, istua ahtaasti, haistaa jonkun ilmavaivoja ja todeta ihmettelevät ilmeet – ”en se mä ollut”, mutta joku se aina oli. Sen takaa paineistettu tila, johon joukko tunkeutuu vain säntäilläkseen jonnekin kauas.  Romantiikka on siitä kaukana. Se järkikin.

Moottoripyörällä matkataan raittiissa ilmassa. Bullet oli kova sana maastokisoissa sotien jälkeen: koneen pitkä isku, matalat kierrokset ja vääntö. Intian armeija oli halunnut sellaiset ja valmistus aloitettu lisenssillä 1955 Chennaissa. Sitä tehtiin 2008 asti muuttumattomana, käsityönä, elävänä fossiilina. Sellainen oli ratsunani.

Kävellenkin olisi päässyt, moottoreita ei tarvittaisi. Pitäisi vaan jaksaa kulkea. Ranskan rannikon siirtolaiset olivat marssineet pitkät matkat. Vielä 2000-luvun alussa fortress Europe oli ollut kirosana, halveksittu ajatus, sittemmin aitoja oli rakennettu lyhyessä ajassa, koti-Suomessakin sellaisesta haaveillaan.

Kulutusorgioissa mässäillään aidan suojissa ja törsäillään luonnonvaroja, härpäketuotanto toisella puolella. Ever Given poikittain Suezilla. Ihmisoikeudet. Ilmastonmuutos ja sen seuraukset. Maailmankylä, jossa rajat erottavat aristokratian ja muut. Rajat, joille kuollaan. Sellaiset aidat kaatuvat lopulta aina.

Muureja madaltava ajattelu olisi arvokkaampaa. Sellainen ei ole nyt muodissa. Välitetään kyllä, mutta ei oikein osata vaalia. Tiedostetaan, mutta neuvottomina. Sopivana pidetty ajattelu ja puhetapa liukuvat. Lopputuloksena syntyy yliolkaisuus.

Niin kävi brittimerkeillekin. Yliolkaisesti japanilaisiin suhtautuneet valmistajat kaikki hävisivät. Japanilaiset eivät muka ymmärtäneet moottoripyörien päälle. Vain Enfield India jäi kotimarkkinoidensa turvin ja on nyt maailman vanhin yhtäjaksoisesti moottoripyöriä valmistanut merkki, jo vuodesta 1901. Aito intialainen. Osat vaihtuvat.

Tuhat kilometriä jäi lopulta taakseni, vaatimaton Bullet näytti kyntensä. Se ei tunne luokkia, määritä kyyditettäväänsä: toimii puku päällä työmatka-ajossa, mutapoluilla ja pitkällä matkalla. Moottoritielle se ei sovellu, mutta kuka niissä haluaakaan elämäänsä tuhlata. Pyöräni oli kuin käteen muotoutunut hansikas. Ystävä.

Saavuin Travemündeen hyvissä ajoin ennen lautan lähtöä. Reissurytmin puolesta aikaisempi lähtö Liettuaan olisi toiminut paremmin, mutta liukkaita teitä Baltiaan luvanneet ennusteet laimensivat seikkailuhalua – koronatunnelmakin. Valitsin suoran reitin kotiin Helsinkiin. Valinnanmahdollisuus. Etuoikeus.

Itämeri vaivutti mietteliääksi. Viikon aikana kuulin 27 surullisesta ihmiskohtalosta kanaalissa. Olivat Calaisista lähteneet, eri porukka kuin näkemäni. Kuuluin hyväosaisiin, Finnlines kulki reittisuunnitelmansa ja aikataulunsa mukaisesti.

Laivan hengessä sorruin vielä rekkamiehen paniniin. Elämää tulee kunnioittaa: jos sika antaa henkensä, tulee se kiitollisena jalostaa kulinaariseksi nautinnoksi. Kriteeri ei täyttynyt. Haaskuuta. Kaduin.

Olut maistui, kuinka ollakaan. Hukutti ristiriidat hetkeksi. Yleispätevä totuus. Kaikkialla. Rajattomasti.

***

Hätäni helpotti. Joku raja siinäkin kohdassa Saksaa oli varmaan ollut. Nousen ratsulleni.

Yläpääkin rauhoittui. Aikataulu, kalenteri ja kello. Suunnitelma. Niitä ei enää ollut.

Sateesta, viimasta ja kylmästä en enää välittäisi. Satulalla olisi paikkani. Aurinko paistaisi.

Olen vain. Liikkeessä. Kone käy, sydän lyö.

Pyrkimättä mihinkään, ajan kotiin.

 

Tarina on paluumatkalta Lontoosta 20.-25.11.2021. Kuvassa Royal Enfield Bullet pissataukopaikalla.

16 vastausta aiheeseen “Pissatauko Saksassa”

Loistava tarina. Tuli mieleen että minun on pitäisi lähteä kesäkuussa Belgiaan, siellä on DMD tapahtuma ja täältä Suomesta voi olla muutama motoristi lähössä sinne.

Ei ”fortress Europe” mikään kirosana ollut kuin historiaa tuntemattomille. Linnoituksilla ja muureilla on tärkeä roolinsa Euroopan historiassa, kun on puolustettu sellaista, mikä on ollut puolustamisen arvoista. 30-luvun Ruso olisi vastustanut Mannerheim-linjaa ja saanut Suomesta neuvostotasavallan. 1600-luvun Ruso olisi vaatinut Wienin puolustusmuurin repimistä ja saanut muslimiarmeijan valtaamaan Euroopan sydänmaita. Jos silloinen Ruso olisi saanut muurin murrettua, niin 2020-luvun Ruso ei haistelisi toisten suolistokaasuja alumiiniputkessa vaan lattialle asetellulla matolla pyllistellessään ihmisjoukossa Mekasta poispäin.

Jos joillakin oli antipatiaa muureja ja aitoja vastaan vuosituhannen vaihteen tienoilla, se liittyi ehkä upeaan vapauden tunteeseen Berliinin muurin romahtaessa. Se oli vielä muistissa, mutta muurin fenomenologiaa oli harva pysähtynyt kunnolla miettimään: on nimittäin perustavanlaatuinen ero siinä, onko muuri linnoituksen vai vankilan muuri. Linnoituksella on muuri, koska puolustetaan jotain arvokasta. Vankilan muuri estää ihmisiä poistumasta. Berliinin muuri teki Itä-Saksasta vankilan, puolustusmuurin rooli on täysin toinen.

Edellisiä kansainvaelluksia seurasi pimeä keskiaika. Silloin kristinusko kantoi sivistyksen valoa läpi vuosisatojen ja sai Euroopan jälleen kukoistukseen. Ulkoa vaeltaneet kansat omaksuivat kristinuskon ja sen myötä eurooppalaiset arvot: uskonnot kun muovaavat yhteiskunnat näköisikseen. Aina ei kansainvaelluksissa välttämättä käy yhtä hyvin, eikä silloinkaan lyhyellä aikaperspektiivillä käynyt. Useampi sukupolvi sai elää ensin sekasortoa.

Naivismi on yleensä tunnettu taidesuuntauksena, mutta Rusolle se on poliittinen aate.

Aloitin 2006 Euroopan Parlamentissa. Silloin sanapari ei ollut huudossa.

Tämä oli (mielen)maisema. Näin maailman näen. Sitä ei ole pakko jakaa.

Itse teemoista voisi debatoida vaikka kuinka. Tämä kirjoitus ei ollut se paikka.

Kyseessä on vaikutelmani, ei niinkään naivismi.

”Muureja madaltava ajattelu olisi arvokkaampaa. Sellainen ei ole nyt muodissa.”

Tuo siis sen jälkeen, kun olit maalaillut ensin rajojem, muurien ja aitojen pahuutta. Vaikea tuota on nähdä muuna kuin poliittisena kannanottona, vaikka haluaisitkin esittää sen mielenmaisemana. Ja paikka siitä debatoimiselle on tietysti siellä, missä se on esitettykin.

Niin. Sellaisen ajattelun pohjalle mm Euroopan unioni rakentui. Pidän sellaista toivottavampana kuin, että ei olisi syntynyt. Tai laajemmin, että kauppa käy, keskinäinen luottamus kukoistaa ja rauha vallitsee. Nyt on toinen fiilis ilmoilla. Mielestäni. Eikä sen huomioiminen ole millään tavalla ristiriidassa sen kanssa, mitä mieltä mahdollisesti olen vaikkapa naapurin pullisteluista, Suomen NATO-jäsenyydestä tai vaikkapa tasavallan presidentin tuoreesta puheesta. Ne nyt eibut olleet tämän kirjoituksen aihe. Saati sitten, mitä jokin mielikuvitusolento olisi 30-luvulla tehnyt. Isoisäni kyllä rivissä seisoi muiden joukossa. Ruso hänkin.

Euroopan unioni rakennettiin ajatukselle, että sisärajat voivat olla auki, kun ulkorajat pitävät. Ja juuri tuota ulkorajojen vahvuutta vastaan ne, jotka ”fortress Europea” kirosanana pitivät, puhuivat. Jos haluaa säilyttää sisärajojen avoimuuden, on syytä puolustaa ulkorajojen pitävyyttä.

Isoisäsi varmaan ymmärsi puolustusmuurin merkityksen paremmin kuin sinä. Hyvä niin.

Palatakseni pääasiaan, tuo kyseinen Bullet on testattu myös äärioloissa Sammatin maalaismaratonin huoltopyöränä. Ilman Rusoa ja Bulletia olisin todennäköisesti kuollut, kun polkupyörällä liikkunut huolto-osasto hyytyi maasto-osuuksilla. Viimeisen vitosen alkaessa keskellä autiota maalaismaisemaa takaani kuului tuo pitkäiskuinen jytke, ja Bullet saapui tuoden sen ratkaisevan annoksen Dexalia, jolla jaksoin maaliin.

Tarina on tosi! Sammattiin itse asiassa viittasin ”mutapoluilla”. Ovat omiaan myös Himalayalla. Merkin tarina kaiken kaikkiaan kiehtova. Ilman Intian mutkaa olisi yksi muiden brittien joukossa – joko unohdettu tai myöhempien aikojen retroimitaationa.

日本にオンラインカジノおすすめランキング2024年最新版

2024おすすめのオンラインカジノ
オンラインカジノはパソコンでしか遊べないというのは、もう一昔前の話。現在はスマホやタブレットなどのモバイル端末からも、パソコンと変わらないクオリティでオンラインカジノを当たり前に楽しむことができるようになりました。
数あるモバイルカジノの中で、当サイトが厳選したトップ5カジノはこちら。

オンラインカジノおすすめ: コニベット(Konibet)
コニベットといえば、キャッシュバックや毎日もらえるリベートボーナスなど豪華ボーナスが満載!それに加えて低い出金条件も見どころです。さらにVIPレベルごとの還元率の高さも業界内で突出している点や、出金速度の速さなどトータルバランスの良さからもハイローラーの方にも好まれています。
カスタマーサポートは365日24時間稼働しているので、初心者の方にも安心してご利用いただけます。
さらに【業界初のオンラインポーカー】を導入!毎日トーナメントも開催されているので、早速参加しちゃいましょう!

RTP(還元率)公開や、入出金対応がスムーズで初心者向き
2000種類以上の豊富なゲーム数を誇り、スロットゲーム多数!
今なら$20の入金不要ボーナスと最大$650還元ボーナス!
8種類以上のライブカジノプロバイダー
業界初オンラインポーカーあり,日本利用者数No.1の安心のオンラインカジノメディア!
おすすめポイント
コニベットは、その豊富なボーナスと高還元率、そして安心のキャッシュバック制度で知られています。まず、新規登録者には入金不要の$20ボーナスが提供され、さらに初回入金時には最大$650の還元ボーナスが得られます。これらのキャンペーンはプレイヤーにとって大きな魅力となっています。

また、コニベットの特徴的な点は、VIP制度です。一度ロイヤルクラブになると、降格がなく、スロットリベートが1.5%という驚異の還元率を享受できます。これは他のオンラインカジノと比較しても非常に高い還元率です。さらに、常時週間損失キャッシュバックも行っているため、不運で負けてしまった場合でも取り返すチャンスがあります。これらの特徴から、コニベットはプレイヤーにとって非常に魅力的なオンラインカジノと言えるでしょう。

コニベット 無料会員登録をする

| コニベットのボーナス
コニベットは、新規登録者向けに20ドルの入金不要ボーナスを用意しています
コニベットカジノでは、限定で初回入金後に残高が1ドル未満になった場合、入金額の50%(最高500ドル)がキャッシュバックされる。キャッシュバック額に出金条件はないため、獲得後にすぐ出金することも可能です。

| コニベットの入金方法
入金方法 最低 / 最高入金
マスターカード 最低 : $20 / 最高 : $6,000
ジェイシービー 最低 : $20/ 最高 : $6,000
アメックス 最低 : $20 / 最高 : $6,000
アイウォレット 最低 : $20 / 最高 : $100,000
スティックペイ 最低 : $20 / 最高 : $100,000
ヴィーナスポイント 最低 : $20 / 最高 : $10,000
仮想通貨 最低 : $20 / 最高 : $100,000
銀行送金 最低 : $20 / 最高 : $10,000
| コニベット出金方法
出金方法 最低 |最高出金
アイウォレット 最低 : $40 / 最高 : なし
スティックぺイ 最低 : $40 / 最高 : なし
ヴィーナスポイント 最低 : $40 / 最高 : なし
仮想通貨 最低 : $40 / 最高 : なし
銀行送金 最低 : $40 / 最高 : なし

オンラインカジノ
日本にオンラインカジノおすすめランキング2024年最新版

2024おすすめのオンラインカジノ
オンラインカジノはパソコンでしか遊べないというのは、もう一昔前の話。現在はスマホやタブレットなどのモバイル端末からも、パソコンと変わらないクオリティでオンラインカジノを当たり前に楽しむことができるようになりました。
数あるモバイルカジノの中で、当サイトが厳選したトップ5カジノはこちら。

オンラインカジノおすすめ: コニベット(Konibet)
コニベットといえば、キャッシュバックや毎日もらえるリベートボーナスなど豪華ボーナスが満載!それに加えて低い出金条件も見どころです。さらにVIPレベルごとの還元率の高さも業界内で突出している点や、出金速度の速さなどトータルバランスの良さからもハイローラーの方にも好まれています。
カスタマーサポートは365日24時間稼働しているので、初心者の方にも安心してご利用いただけます。
さらに【業界初のオンラインポーカー】を導入!毎日トーナメントも開催されているので、早速参加しちゃいましょう!

RTP(還元率)公開や、入出金対応がスムーズで初心者向き
2000種類以上の豊富なゲーム数を誇り、スロットゲーム多数!
今なら$20の入金不要ボーナスと最大$650還元ボーナス!
8種類以上のライブカジノプロバイダー
業界初オンラインポーカーあり,日本利用者数No.1の安心のオンラインカジノメディア!
おすすめポイント
コニベットは、その豊富なボーナスと高還元率、そして安心のキャッシュバック制度で知られています。まず、新規登録者には入金不要の$20ボーナスが提供され、さらに初回入金時には最大$650の還元ボーナスが得られます。これらのキャンペーンはプレイヤーにとって大きな魅力となっています。

また、コニベットの特徴的な点は、VIP制度です。一度ロイヤルクラブになると、降格がなく、スロットリベートが1.5%という驚異の還元率を享受できます。これは他のオンラインカジノと比較しても非常に高い還元率です。さらに、常時週間損失キャッシュバックも行っているため、不運で負けてしまった場合でも取り返すチャンスがあります。これらの特徴から、コニベットはプレイヤーにとって非常に魅力的なオンラインカジノと言えるでしょう。

コニベット 無料会員登録をする

| コニベットのボーナス
コニベットは、新規登録者向けに20ドルの入金不要ボーナスを用意しています
コニベットカジノでは、限定で初回入金後に残高が1ドル未満になった場合、入金額の50%(最高500ドル)がキャッシュバックされる。キャッシュバック額に出金条件はないため、獲得後にすぐ出金することも可能です。

| コニベットの入金方法
入金方法 最低 / 最高入金
マスターカード 最低 : $20 / 最高 : $6,000
ジェイシービー 最低 : $20/ 最高 : $6,000
アメックス 最低 : $20 / 最高 : $6,000
アイウォレット 最低 : $20 / 最高 : $100,000
スティックペイ 最低 : $20 / 最高 : $100,000
ヴィーナスポイント 最低 : $20 / 最高 : $10,000
仮想通貨 最低 : $20 / 最高 : $100,000
銀行送金 最低 : $20 / 最高 : $10,000
| コニベット出金方法
出金方法 最低 |最高出金
アイウォレット 最低 : $40 / 最高 : なし
スティックぺイ 最低 : $40 / 最高 : なし
ヴィーナスポイント 最低 : $40 / 最高 : なし
仮想通貨 最低 : $40 / 最高 : なし
銀行送金 最低 : $40 / 最高 : なし

Definitely believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be
aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they
plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also
defined out the whole thing without having side effect , people can take
a signal. Will probably be back to get more. Thanks

my web-site; https://www.cucumber7.com/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *